Naukowcy, lekarze oraz specjaliści do spraw żywienia bezustannie podejmują próby stworzenia, idealnej, zbilansowanej i racjonalnej diety, która dostarczy wszystkich witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ogromną popularnością cieszą się natomiast różnorodne rankingi produktów spożywczych, wspomagających pracę poszczególnych organów i narządów.
Cytrusy
Cytrusy są przede wszystkim drogocennym źródłem witaminy C, która zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL) oraz wzmacnia kości. Dodatkowo wspomagają układ odpornościowy, oczyszczają organizm, a także poprawiają samopoczucie.
Brokuł
Brokuły, dzięki duzej zawartości witamin, minerałów i sulforafanu (silnego przeciwutleniacza), chronią między innymi przed nowotworami, anemią, wrzodami żołądka, poprawiają wzrok i regulują poziom cukru we krwi.
Łosoś
Łosoś, uznawany jeszcze do niedawna za rybę luksusową, należy do najlepszych źródeł kwasów omega-3 i omega-6, które poprawiają pracę mózgu, redukują zmęczenie, zapobiegają depresji.
Szpinak
Zielone liście szpinaku,bogate w beta-karoten, witaminę C i luteinę, mają właściwości antynowtworowe i skutecznie chronią przed miażdżycą.
Czosnek
Czosnek, dzięki alicylinie, nie tylko doskonale zwalcza infekcje, stany zapalne oraz różne choroby, ale również może ograniczyć rozwój bakterii.