Garnki ze stali chirurgicznej – jak o nie dbać?

garnki ze stali chirurgicznej

Dobry i trwały zestaw garnków to bez wątpienia najważniejsze wyposażenie naszej kuchni, Garnki ze stali chirurgicznej cieszą się sporym zainteresowaniem ze względu na ich wysoką jakość i funkcjonalność. Nawet po wielu latach użytkowania mogą one wyglądać nienagannie, wymagają jednak odpowiedniej pielęgnacji. W jaki sposób dbać o garnki ze stali nierdzewnej, aby służyły nam długi czas i wciąż wyglądały dobrze?

Garnki ze stali chirurgicznej – zanim zaczniesz ich używać

Istnieje kilka praktycznych porad dotyczących tego, jak przygotować nowy zestaw garnków ze stali nierdzewnej przed pierwszym użyciem. Oto one:

  1. Umyj garnek w cieplej wodzie, z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń, a następnie dokładnie go wysusz ściereczką.
  2. Natłuść oliwą lub olejem cały garnek.
  3. Podczas pierwszego gotowania ustaw garnek centralnie na źródle ciepła, unikając nadmiernego rozgrzania pustego garnka.
  4. Sól dodaj dopiero, gdy woda się zagotuje, w przeciwnym razie na powierzchni garnka powstaną plamy.

kuchnia i garnki

Jak właściwie gotować w garnkach ze stali chirurgicznej?

Nieprawidłowe używanie garnków ze stali chirurgicznej podczas gotowania może doprowadzić do powstania na nich plam i przebarwień, ponadto materiał, z jakiego są wykonane może ulec uszkodzeniu, a przez to garnki stracą swoje cenne właściwości. Co więc zrobić, aby tego uniknąć? Oto kolejna garść cennych wskazówek:

  1. Na początek, chcąc rozgrzać garnek, ustaw go na dużej mocy, a następnie stopniowo ją zmniejszaj. Należy uważać, by nie przegrzać naczynia, gdyż może to spowodować pojawienie się przebarwień. Unikaj także dużych skoków temperatury w trakcie gotowania.
  2. Jeżeli gotujesz na kuchence gazowej, zawsze dostosuj wielkość płomienia do średnicy garnka, tak by płomień nie wychodził ponad i nie obejmował jego ścianek. Dzięki temu na garnku nie pojawią się uszkodzenia, nie będą zbytnio nagrzewać się też rączki, które również mogłyby ulec uszkodzeniu.
  3. Do garnków ze stali chirurgicznej używaj przyborów kuchennych wykonanych z silikonu, plastiku lub drewna. Metalowe przybory mogłyby zarysować delikatną powłokę garnka, przez co straciłaby ona swoje cenne właściwości (np. powłoka non-stick).

Jak prawidłowo czyścić garnki ze stali nierdzewnej?

Aby nasze garnki nie uległy zbyt szybko zużyciu, każdorazowo myjmy je w ciepłej wodzie, używając do tego miękkiej ściereczki lub miękkiej strony gąbki. Nigdy nie stosujmy środków silnie żrących, ani ostrych powierzchni do szorowania, gdyż niszczą one powierzchnię naczynia. W przypadku silnych zabrudzeń, na przykład przypalonego jedzenia, lepiej odmoczyć je w wodzie niż szorować. Aby uniknąć powstania plam i zacieków, dobrze jest tuż po umyciu dokładnie wytrzeć do sucha każdy garnek. Przechowując je, nie układajmy ich jeden w drugim, aby nie powstały rysy.

 

A jaki zestaw garnków ze stali chirurgicznej jest godny polecenia? Wysokiej jakości produkty oferuje marka Philipiak – można się z nimi zapoznać TUTAJ (link: http://www.philipiakmilano.pl/)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.