Dobry i trwały zestaw garnków to bez wątpienia najważniejsze wyposażenie naszej kuchni, Garnki ze stali chirurgicznej cieszą się sporym zainteresowaniem ze względu na ich wysoką jakość i funkcjonalność. Nawet po wielu latach użytkowania mogą one wyglądać nienagannie, wymagają jednak odpowiedniej pielęgnacji. W jaki sposób dbać o garnki ze stali nierdzewnej, aby służyły nam długi czas i wciąż wyglądały dobrze?
Garnki ze stali chirurgicznej – zanim zaczniesz ich używać
Istnieje kilka praktycznych porad dotyczących tego, jak przygotować nowy zestaw garnków ze stali nierdzewnej przed pierwszym użyciem. Oto one:
- Umyj garnek w cieplej wodzie, z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń, a następnie dokładnie go wysusz ściereczką.
- Natłuść oliwą lub olejem cały garnek.
- Podczas pierwszego gotowania ustaw garnek centralnie na źródle ciepła, unikając nadmiernego rozgrzania pustego garnka.
- Sól dodaj dopiero, gdy woda się zagotuje, w przeciwnym razie na powierzchni garnka powstaną plamy.
Jak właściwie gotować w garnkach ze stali chirurgicznej?
Nieprawidłowe używanie garnków ze stali chirurgicznej podczas gotowania może doprowadzić do powstania na nich plam i przebarwień, ponadto materiał, z jakiego są wykonane może ulec uszkodzeniu, a przez to garnki stracą swoje cenne właściwości. Co więc zrobić, aby tego uniknąć? Oto kolejna garść cennych wskazówek:
- Na początek, chcąc rozgrzać garnek, ustaw go na dużej mocy, a następnie stopniowo ją zmniejszaj. Należy uważać, by nie przegrzać naczynia, gdyż może to spowodować pojawienie się przebarwień. Unikaj także dużych skoków temperatury w trakcie gotowania.
- Jeżeli gotujesz na kuchence gazowej, zawsze dostosuj wielkość płomienia do średnicy garnka, tak by płomień nie wychodził ponad i nie obejmował jego ścianek. Dzięki temu na garnku nie pojawią się uszkodzenia, nie będą zbytnio nagrzewać się też rączki, które również mogłyby ulec uszkodzeniu.
- Do garnków ze stali chirurgicznej używaj przyborów kuchennych wykonanych z silikonu, plastiku lub drewna. Metalowe przybory mogłyby zarysować delikatną powłokę garnka, przez co straciłaby ona swoje cenne właściwości (np. powłoka non-stick).
Jak prawidłowo czyścić garnki ze stali nierdzewnej?
Aby nasze garnki nie uległy zbyt szybko zużyciu, każdorazowo myjmy je w ciepłej wodzie, używając do tego miękkiej ściereczki lub miękkiej strony gąbki. Nigdy nie stosujmy środków silnie żrących, ani ostrych powierzchni do szorowania, gdyż niszczą one powierzchnię naczynia. W przypadku silnych zabrudzeń, na przykład przypalonego jedzenia, lepiej odmoczyć je w wodzie niż szorować. Aby uniknąć powstania plam i zacieków, dobrze jest tuż po umyciu dokładnie wytrzeć do sucha każdy garnek. Przechowując je, nie układajmy ich jeden w drugim, aby nie powstały rysy.
A jaki zestaw garnków ze stali chirurgicznej jest godny polecenia? Wysokiej jakości produkty oferuje marka Philipiak – można się z nimi zapoznać TUTAJ (link: http://www.philipiakmilano.pl/)