Zdrowe odżywianie jest postawą zdrowego stylu życia. Z pewnością każdy z nas stara się w mniejszym lub większym stopniu odżywiać w ten sposób. Szukamy porad, diet i metod, które ułatwią nam przygotowywanie pełnowartościowych posiłków dla siebie i bliskich. Jedną z metod ułatwiającą zdrowe, a do tego bardzo szybkie gotowanie jest inwestycja w szybkowary.
Szybkowary – jak działają?
Szybkowary to wyjątkowo szczelne garnki, które służą do gotowania pod bardzo wysokim ciśnieniem. Dzięki zwiększonemu ciśnieniu potrawy w szybkowarze gotują się nawet 2-3 razy szybciej, stąd też nazwa tych naczyń. Sekretem tego szczególnego naczynia jest specjalna, niezwykle szczelna pokrywa. Zasada działania szybkowarów polega na wytworzeniu wysokiego ciśnienia.
W ganku gromadzi się para, która, nie mając ujścia, krąży w naczyniu, przyśpieszając gotowanie potraw. Obecnie szybkowary posiadają odpowietrzniki pary, które zapewniają jej ujście i zmniejszenie ciśnienia, przez co są w pełni bezpieczne. Szybkowar jest prosty w obsłudze, jednak należy pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad podczas jego obsługi i gotowania. Jedną z najważniejszych jest napełnienie garnka wodą. Ciecz powinna zakrywać wszystkie produkty umieszczone w garnku. Następnie musimy zamknąć pokrywę, która pozwala na wytworzenie i zatrzymanie pary oraz zapewnia utrzymanie właściwej i stałej temperatury. Większość dostępnych na rynku szybkowarów posiada w pokrywie specjalny termometr, który umożliwia kontrolowanie temperatury i ciśnienia, tak jak np. szybkowar Philipiak. Kiedy mamy pewność, że szybkowar został szczelnie zamknięty, możemy umieścić go na ogniu, a od momentu usłyszenia cichego gwizdu zaczynamy odliczać czas gotowania potrawy Dla własnego bezpieczeństwa musimy pamiętać, że podczas gotowania nie można otwierać szybkowaru, gdyż grozi to poprzeniem. Nie należy również zdejmować pokrywy tuż po ugotowaniu, wcześniej musimy przeprowadzić tak zwaną dekompresję, która polega na otworzeniu zaworu w pokrywie, w celu pozbycia się nadmiaru pary.
Zalety szybkowarów
Zestaw naczyń do gotowania z szybkowarem z pewnością ułatwi nam codzienne przygotowywanie zdrowych posiłków. Dania ugotowane w tym garnku nie tracą tylu cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów, jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Skrócenie czasu pozwala też na zachowanie walorów smakowych i kolorystycznych. Szybkowar to niezbędny element wyposażenia kuchni tych osób, które nie dysponują zbyt dużą ilością czasu na gotowanie, a chcą codziennie cieszyć się smakiem ciepłego obiadu. Dzięki nim można gotować wyjątkowo szybko, smacznie i zdrowo. Koleją zaletą tych naczyń do gotowania jest bez wątpienia ekonomia. Inwestując w szybkowary, zmniejszymy zużycie gazu lub prądu. Kupując dobre jakościowo zestawy naczyń do gotowania, mamy pewność, że posłużą nam przez dziesięciolecia, w ten sposób również oszczędzamy pieniądze.
.