Czym charakteryzuje się taśma pakowa Hot-Melt?

Taśmy pakowe Hot-Melt to produkty, w których nośnikiem klejącym jest wytrzymała folia BOPP. Wyróżnia je wyjątkowa wytrzymałość oraz odporność na działanie czynników zewnętrznych. Ich stosowanie znacznie zwiększa ergonomię pracy przy pakowaniu kartonów. Taśmy pakowe Hot-Melt są najbardziej uniwersalnymi taśmami dostępnymi na rynku, a dzięki swoim walorom cieszą się uznaniem coraz większej liczby klientów.

rekuperacja

Czym jest Rekuperacja? O Rekuperacji słów kilka

W większości wypadków nasze domy opierają się o klasyczny system wentylacji grawitacyjnej. Chociaż jest to zdecydowanie najtańszy i najprostszy system cyrkulacji powietrza w pomieszczeniach, to właściwie na tym kończą się jego zalety. Z tego powodu spora część osób rozważa instalację wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, czyli rekuperacji. Czym jest i w jaki sposób działa ten system wentylacyjny?

rekuperacja

Rekuperacja – o czym mowa w praktyce?

Rekuperacja to nowoczesny system wentylacji, który znajduje zastosowanie zarówno w obiektach mieszkalnych, firmach przemysłowych, jak i biurach. Zastępuje coraz częściej tradycyjną metodę grawitacyjną. Na czym polega działanie tego systemu? Wyjaśniamy.

fotowoltaika

Instalacje fotowoltaiczne dla przedsiębiorstw – dlaczego firmy powinny zainteresować się energią słoneczną?

Prowadzenie biznesu zdecydowanie nie jest łatwym zadaniem. Wiąże się wieloma wyrzeczeniami, ciężką pracą oraz ciągłą optymalizacją kosztów, która ma za zadanie sprawić, że firma nie przestanie się rozwijać w obliczu nieustających wzrostów cen transportu i energii. Jednym ze sposobów na obniżenie rachunków jest inwestycja w fotowoltaikę – jakim przedsiębiorstwom się to opłaca i jakie korzyści może dać postawienie na energię słoneczną?

wech

Niedoceniony węch w leczeniu!

Już tysiące lat temu człowiek, który wrzucał drewno do ogniska, musiał czuć, że nadaje mu ono charakterystyczny zapach, który albo pobudza, albo przynosi ukojenie. Najlepiej poznaną pod tym względem cywilizacją są Egipcjanie. Co obecnie może nam, współczesnym, przypominać tego typu działania? Oczywiście aromaterapia, która jest niedoceniana wśród społeczeństwa!

fotowoltaika

Odnawialne źródła energii – dlaczego warto postawić na fotowoltaikę już teraz?

Fotowoltaika, pompy ciepła, elektrownie wiatrowe – wszystkie te rzeczy łączy jedna myśl przewodnia, mianowicie wykorzystanie OZE jako źródła ich działania. OZE, czyli odnawialne źródła energii, cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie i stanowi jeden ze sposobów na ograniczenie ryzyka, związanego ze zmianami klimatu. Dzisiaj nieco się im przyjrzymy w kontekście konkretnych rozwiązań – dlaczego na pompę ciepła czy na fotowoltaikę w Polsce warto zdecydować się już teraz?

robot koszący Husqvarna kosi trawę przed domem

Czas to pieniądz! Robot koszący, czyli oszczędność czasu i pracy w ogrodzie

Piękny ogród to zarówno imponująca, zaprojektowana profesjonalnie zielona przestrzeń, jak również całkiem nieduży przydomowy teren. Zawsze istotna jest prawidłowa pielęgnacja, a oprawę dla drzew, krzewów czy kwiatów stanowi zadbany trawnik. Wymaga on odpowiednich zabiegów i systematycznej pracy, a jednym z kluczowych zadań będzie koszenie trawy. Mało kto lubi to dość uciążliwe i hałaśliwe zajęcie. Jak zapewnić trawnikowi idealne „strzyżenie” i uniknąć uciążliwego zadania? Rozwiązaniem są nowoczesne i wydajne roboty koszące. Zadbany trawnik? Odpowiednia pielęgnacja to podstawa Zadbany trawnik stanowi idealne tło dla całej ogrodowej aranżacji. Wymaga jednak systematycznych zabiegów. Aby trawnik wyglądał „jak z obrazka” niezbędne są następujące zabiegi: wertykulacja

trzy smartfony stoją na biurky

Kiedy wymienić smartfona?

Smartfony na stałe wpisały się w niemal każdy aspekt naszego życia. Posługujemy się nimi, aby podtrzymać kontakty z rodziną czy znajomymi, ale również traktujemy często jako mobilne biuro, przenośny dysk czy centrum rozrywkowe. Wielu z nas, nie wyobraża sobie życia bez ulubionego urządzenia, dlatego, gdy zaczyna wolniej pracować lub częściej się zawiesza, decydujemy się na zakup nowego telefonu. Oto kilka innych oznak dotyczących tego, kiedy wymienić smartfona na nowszy model.

duży smartphone trzymany w dłoni

Jaki powinien być dobry smartfon?

Jeżeli planujesz zakup lub wymianę telefonu z pewnością Twoją głowę zaprząta myśl: jaki powinien być dobry smartfon, abyś mógł być z niego naprawdę zadowolony. Na co zwrócić uwagę i czym się kierować przy wyborze – modą, ceną, wyglądem? Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości. Jaki powinien być dobry smartfon? Najważniejsze parametry Rynek smartfonów oferuje przyszłym użytkownikom niezliczoną ilość modeli tych urządzeń. To powoduje, że z jednej strony mamy duży wybór, z drugiej zaś spory problem z tym, by wybrać naprawdę dobre, trwały i niezawodny telefon. Teoretycznie każdy z nas ma też własne wyobrażenie na temat tego, jaki powinien być dobry smartfon.

kurs fotografii - nauczyciel z aparatem

Kurs fotografii Warszawa – najlepszy kurs z Akademią Nikona

Marzy Ci się solidny i profesjonalny kurs fotografii Warszawa? Akademia Nikona ma dla Ciebie ciekawą ofertę. Zobacz, czego możesz się nauczyć, jaki jest program zajęć oraz jakie korzyści osiągniesz, zapisując się właśnie do tej prestiżowej szkoły dla fotografów. Kurs fotografii Warszawa z Akademią Nikona – oferta Akademia Nikona to wyjątkowa szkoła dla pasjonatów fotografii. Wyjątkowa, bo zatrudniana w niej kadra składa się z pasjonatów fotografii – doświadczonych ekspertów i mistrzów w swoim fachu, którzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem i wiedzą z innymi. Kursy fotografii w Akademii Nikona różnią się też od wielu podobnych, gdyż prowadzący zajęcia chętnie dzielą się

Jak dobrać wino do potrawy? Najważniejsze zasady wine pairingu

Wino jest nieodłącznym elementem romantycznej kolacji we dwoje czy uroczystego obiadu w gronie bliskich. Jednak nie każdy jego rodzaj komponuje się z konkretną potrawą. Z pomocą przychodzi wine pairing, czyli sztuka doboru wina do określonego dania. Przybliżamy kilka podstawowych zasad, jakimi należy się kierować, aby podkreślić smak kaczki, wołowiny, skorupiaków czy czekolady. 

Mięso, ryby, warzywa czy desery smakują jeszcze lepiej w towarzystwie kieliszka wybornego wina. Dobranie odpowiedniego jego rodzaju wymaga nieco wiedzy na temat zasad wine pairingu. Jak podkreślić smak dania za pomocą odpowiedniego trunku? Podpowiadamy!

Ryby, owoce morza i skorupiaki

Większość ryb idealnie komponuje się z białym winem – półwytrawnym oraz wytrawnym. Świetnym wyborem będzie tutaj szczep Torrontes, charakteryzujący się słomkową barwą oraz kwiatowo-owocowym aromatem. Dobierając rodzaj wina do posiłku z rybą, należy kierować się zarówno sposobem przyrządzania, jak i rodzajem dodatków. Niektóre gatunki ryb – głównie te bardziej tłuste, jak tuńczyk – możemy podawać z winem czerwonym. Podobna zasada dotyczy skorupiaków oraz owoców morza. W tym przypadku – poza białym winem – można postawić także na delikatne wino różowe z lekkim, owocowym finiszem. Do skorupiaków świetnie pasować będzie wytrawne białe wino musujące, szampan czy lekki riesling. Połączenie ryby ze słodkim winem może wywołać problemy żołądkowe.

Drób oraz kaczka

Kluczem w dopasowaniu odpowiedniego wina do potraw z drobiu jest sposób, w jaki je przygotowujemy. Świetnie sprawdzi się tu zasada, że im cięższe danie, tym bardziej wyrazisty trunek. Do lekkich sałat z kurczakiem serwuje się delikatne wino, jak prosecco czy białe wino półwytrawne. Z kolei do potrawy bardziej wyrazistej, np. pieczonego czy marynowanego i grillowanego kurczaka, pasować będzie lekkie wino czerwone lub intensywne i wyraziste białe wino wytrawne.

Dania z kaczki zdecydowanie najlepiej komponują się z winem czerwonym. Mięso z kaczki jest wyjątkowo tłuste i charakteryzuje się intensywnym smakiem. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się wina z mocniejszym aromatem, wyczuwalną kwasowością lub owocami. Takie połączenie pozwoli zachować harmonię smaku i podkreślić charakter mięsa.

Mięso czerwone: wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina i dziczyzna

Większość gatunków mięsa czerwonego idealnie komponuje się z winem czerwonym. Jednak jego rodzaj zależy w dużej mierze od rodzaju mięsa i sposobu jego przyrządzania. Smak smażonej, pieczonej bądź grillowanej wołowiny wspaniale podkreśli intensywne, wytrawne wino czerwone. Serwując wołowego steka, warto postawić na charakterne, argentyńskie wino ze szczepu Malbec, które urzeka aromatem czerwonym jagód z dodatkiem śliwek, wiśni i rodzynek.

Delikatniejsze mięsa, takie jak jagnięcina czy cielęcina, wymagają jednak nieco mniej wyrazistego anturażu. Z pewnością świetnie sprawdzą się tu lekkie wina czerwone, które nie przytłumią smaku potrawy. Do dań z wieprzowiny zazwyczaj serwujemy z kolei delikatne wino białe lub różowe. Jaką zasadą kierować się w przypadku potraw z dziczyzną? Tutaj odpowiednie będzie wino ciężkie, z dużą ilością tanin o intensywnym aromacie.

Potrawy wegetariańskie i warzywa

Warzywa oraz dania bezmięsne idealnie komponują się z lekkimi winami białymi, musującymi i różowymi. Czerwone wino będzie odpowiednie jedynie wtedy, kiedy w potrawie dominować będą intensywne smaki oraz mocne przyprawy. Do warzywnych sałatek z dodatkiem owoców, takich jak truskawki, granat czy maliny, odpowiednim wyborem będzie delikatne wino półsłodkie, które doskonale podbije słodsze akcenty w daniu.

Wino do deseru

W przypadku deserów najlepiej kierować się zasadą mówiącą, że białe wino podajemy do jasnych słodkości, a czerwone do ciemnych. Wino słodkie, białe poleca się do bezy, kremów, serników, bitej śmietany i owoców. Intensywne desery, jak brownie, pierniki, ciasta korzenne i czekoladowe, warto podawać z cięższym winem czerwonym. W obu przypadkach doskonale sprawdzi się także wino różowe, pełne delikatnych nut owocowych, jak Nampe Rosado De Malbec.

Wina prosto z Argentyny

Dobierając odpowiednie wino do rodzaju potrawy, należy zwrócić uwagę także na jego jakość oraz pochodzenie. Jednym z najpopularniejszych krajów winiarskich, który słynie z doskonałej jakości win ze wspomnianych szczepów Malbec oraz Torrontes, jest Argentyna. To właśnie tam w ciągu roku produkuje się nawet 15 mln litrów wina rocznie! Wyjątkowy smak regionalnych trunków pokochali nie tylko Argentyńczycy, ale także koneserzy z całego świata. Świetnej jakości wina pochodzące z Mendozy, słynnego regionu winiarskiego, znajdziemy także w polskich sklepach. Za popularyzację winnej, argentyńskiej kultury w Polsce odpowiada projekt Winna Argentyna, który zrzesza dwie marki win – Nampe oraz Los Haroldos.

O autorze

Odpowiedz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.