Zdrowe gotowanie

W ostatnich latach ogromną popularnością, zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn, cieszą się różnorodne, często dosyć restrykcyjne diety, polegające głównie na eliminowaniu z menu poszczególnych produktów czy bezustannym, obsesyjnym wręcz liczeniu kalorii. Tymczasem wystarczy przestrzegać podstawowych zasad zdrowego odżywiania oraz przygotowywanie posiłków w odpowiedni sposób, aby cieszyć się zgrabną, szczupłą sylwetką… w każdym wieku!

Gotowanie na parze

W trakcie codziennego przygotowywania tradycyjnych, wysokokalorycznych posiłków, które wciąż królują w polskiej kuchni, większość osób popełnia kilka zasadniczych błędów, takich jak chociażby: stosowanie zbyt dużej ilości tłuszczu, soli, sztucznych przypraw czy wody. W efekcie wszystkie warzywa, mięso, ryby, kasze i ryż tracą pod wpływem wysokiej temperatury gotowania, smażenia, duszenia czy pieczenia nie tylko drogocenne witaminy i minerały, ale również naturalny smak, kolor i aromat. Jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania pełnowartościowych posiłków  jest gotowanie na parze. Dzięki gotowaniu w małej ilości wody, potrawy zachowują wszystkie witaminy i wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także swój oryginalny i niepowtarzalny smak. Posiłki są lekkostrawne, niskokaloryczne i delikatne, co w efekcie pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów lub zachować szczupłą i nienaganną sylwetkę bez konieczności stosowania restrykcyjnych i niebezpiecznych dla zdrowia diet. Gotowanie na parze z wykorzystaniem odpowiednich, nowoczesnych naczyń jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Nie wymaga posiadania specjalistycznej wiedzy, umiejętności kulinarnych czy wieloletniego doświadczenia.

Smażenie bez tłuszczu

W polskiej kuchni królują przede wszystkim potrawy pieczone oraz smażone w głębokim tłuszczu, które wprawdzie stanowią ucztę dla podniebienia, ale niestety mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. W trakcie smażenia, zwłaszcza na na smalcu lub oleju, bowiem produkty pochłaniają zbyt dużą ilość tłuszczu, co w efekcie powoduje przyrost masy ciała, a także podniesienie poziomu złego cholesterolu. Co więcej podczas obróbki termicznej wytwarzają się niebezpieczne i szkodliwe związki, dlatego warto zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i zainwestować w naczynia umożliwiające smażenie bez tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.