Jeszcze do niedawna automatyczny ekspres do kawy uznawany był za zbędny produkt luksusowy, spotykany natomiast wyłącznie w dobrych kawiarniach, barach lub ekskluzywnych restauracjach. Obecnie coraz częściej pojawia się w prywatnych domach i mieszkaniach, umożliwiając przygotowanie ulubionej kawy w błyskawicznym tempie. Nowoczesne ekspresy, dostępne na rynku, posiadają bowiem szereg różnorodnych, dodatkowych funkcji, dzięki czemu przygotowanie filiżanki popularnej “małej czarnej” jest niezwykle proste.
Młynek żarnowy
Podstawowym i najważniejszym elementem każdego automatycznego ekspresu do kawy jest…zintegrowany młynek (udarowy lub żarnowy), który sprawia, że odpowiednio zmielona (bezpośrednio przed parzeniem) kawa zyskuje intensywny, specyficzny smak oraz mocny aromat. Młynek żarnowy, wyposażony w specjalne żarna wykorzystywane do mielenia zboża, precyzyjnie rozgniata każde ziarno kawy bez działania wysokiej temperatury, dzięki czemu zachowują swoje naturalne walory smakowe. Obecnie na rynku dostępne są młynki żarnowe ceramiczne (ciche, ale mniej trwałe) i stalowe (głośne, ale bardziej wytrzymałe).
Termoblok
Termoblok (przepływowy podgrzewacz wody) w postaci bloku metalu z zatopioną grzałką i wężownicą, przez którą przepływa podgrzewana woda, utrzymuje stałą temperaturę parzenia kawy, co pozytywnie wpływa na smak i aromat kawy. Dodatkowo automatyczne ekspresy do kawy zużywają znacznie mniej wody oraz energii.
System ESE
System ESE (Easy Serving Espresso) umożliwia, a przede wszystkim znacznie ułatwia przygotowanie espresso przy użyciu gotowych, ekologicznych saszetek z ulubioną kawą pakowanych zwykle pojedynczo w opakowania foliowe. Osoba, która przyrządza ulubiona małą czarną nie musi odmierzać czy ubijać kawy, co jest niezwykle istotne w świecie, zaś po wykonaniu wszystkich niezbędnych czynności, wystarczy wyrzucić zużytą saszetkę.