Każda piekarnia powinna mieć możliwie jak najbardziej zróżnicowaną ofertę. Mowa tu przede wszystkim o tym, by w jej skład nie wchodziły jedynie chleby oraz bułki, ale też inne wypieki takie jak bagietki, czy też rogaliki. Tworzenie dobrych bagietek jest jednak utrudnione, jeśli nie mamy dobrego sprzętu jakim jest bagieciarka. Czym ona jest, jak działa i gdzie ją kupić?
Gdzie kupić bagieciarkę?
Urządzenie piekarnicze takie jak bagieciarka powinno być dostępne w dobrych firmach, które specjalizują się w szeroko pojętej technice piekarniczej. Mowa tu o różnego rodzaju sprzętach używanych w piekarniach, a nawet i w cukierniach, które pozwalają na usprawnienie pracy i co najważniejsze profesjonalizację produkcji.
Dobrym miejscem na zakup urządzeń takich jak bagieciarka, czy też rogalikarka może być firma Guztech, która specjalizuje się w technice piekarniczej. Stara się ona o dostarczenie jak najlepszego sprzętu piekarniczego, dzięki któremu możliwe jest tworzenie powtarzalnych wyrobów wysokiej jakości.
Bagieciarka – co to za urządzenie i jak działa?
Bagieciarka jest specjalną maszyną służącą do formowania bagietek przed ich wypiekiem. Jej zasada działania jest bardzo prosta. Bagieciarkę ustawiamy bowiem tak, by tworzyła dokładnie takie bagietki, jak tego oczekujemy i podajemy jej gotowe ciasto. Wtedy bagieciarka wedle podanych parametrów odcina poszczególne kawałki ciasta i formuje je w kształt bagietki wedle tego, jak chcemy.
Profesjonalna bagieciarka jest w stanie także precyzyjnie wydłużyć ciasto, by miało ono odpowiedni rozmiar, właściwe je zwinąć, a także podzielić całe ciasto na równe części. Co ważne dobre bagieciarki mają spory zakres wagowy wynoszący od kilkudziesięciu gramów do nawet ponad 1000. Korzystając z dobrej bagieciarki możliwe jest nawet przygotowanie 1000 bagietek w ciągu godziny. Świetnie sprawdzi się ona więc w każdej piekarni, która sprzedaje spore ilości bagietek każdego dnia i szuka sposobu na efektywne usprawnienie procesu ich produkcji.