W ciągu ostatnich niemal stu lat aspiryna stała się najbardziej dostępnym lekiem przeciwbólowym, który możemy kupić niemal wszędzie. Nawet kioski, stacje benzynowe czy małe markety spożywcze posiadają na półkach przynajmniej jedną odmianę. Od produkcji pierwszej aspiryny, czyli kwasu acetylosalicylowego minęło kilkadziesiąt lat. W tym czasie stworzono przynajmniej kilka różnych odmian tego preparatu łączącego w sobie różne substancje działające na inne przypadłości.
Substancja, jaką jest kwas acetylosalicylowy działa bardzo szybko i skutecznie niemal na każdy rodzaj bólu. Nie potrzebuje żadnych dodatków promowanych w telewizji czy internecie. Niemniej jednak wypuszczanie na rynek różnych odmian tego leku ( http://aspirin.pl/produkty/ ) ma sens w przypadku specyficznych chorób i grupy odbiorców. Jednymi z lepszych modyfikacji jest aspiryna o zmniejszonej dawce dla osób z problemami kardiologicznymi. Łatwo ją rozpoznać po napisie „Cardio” na opakowaniu. Najpopularniejsza w stanie choroby jest odmiana z dodatkiem witaminy C rozpuszczana w wodzie. W dalszym ciągu nie wymyślono lepszej substancji niż poczciwa witamina C, która działa przeciwzapalnie i jest idealnym antyoksydantem. W połączeniu z kwasem acetylosalicylowym tworzy najskuteczniejszą linię obrony i ataku w choroby sezonowe oraz grypę. To nie wszystkie odmiany, które widnieją w aptekach i na sklepowych półkach. Charakteryzuje je przede wszystkim obecność aspiryny w różnej dawce, która może działać nieco inaczej. W końcu nie każda sytuacja zdrowotna wymaga spożycia najwyższych dawek leków.